Rouw op je dak en emoties
Intense emoties
Was het maar zo simpel. Verlies is niet simpel. Het verlies van iemand die belangrijk voor ons is komt vaak rauw op ons dak. Soms plotseling en soms na een periode van ziek zijn. We proberen om te gaan met de moeilijke emoties die we tegen komen. Tegen onszelf zeggen we: “het is beter zo” of “we gaan allemaal een keer dood”. Tegelijkertijd voelen we ons machteloos, verdrietig, boos of alles tegelijk. Intense emoties zijn een hele normale reactie op het verlies van een dierbare.
Rouw
Alle emoties die we ervaren na een verlies noemen we rouw. Rouw ziet er bij iedereen anders uit. Waar de een meer verdriet voelt, ervaart de ander meer boosheid. Waar de een herstel voelt na een aantal weken, heeft de ander maanden nodig. Rouwen is nodig om de ervaring van het verlies te verwerken. Bij het verwerken van het verlies krijgt de dierbare een speciaal plekje in ons leven. Dat verwerken verloopt in verschillende fasen die soms ook in elkaar overlopen.
- Aanvaarden van het verlies Het besef dat iemand nooit meer terug komt kan ontzettend moeilijk zijn. Aanvaarden van het verlies gaat over weten én voelen dat iemand er niet meer is. Soms willen we niet geloven dat iemand dood is. Het heeft tijd nodig om het verlies te beseffen.
- Voelen van de pijn Emotionele pijn van verdriet, boosheid, somberheid, verwarring of angst is een normale reactie op het verlies van een dierbare. Om het verlies te verwerken is het nodig om deze gevoelens toe te laten en te voelen. Deze gevoelens zeggen ons dat het pijn doet om iemand te verliezen en die pijn mag er zijn.
- Draad weer oppakken Als iemand overlijdt verandert er iets in ons dagelijkse leven. Er is iemand weg gevallen uit ons gezin, team, onze familie of vriendengroep. Zonder deze persoon is het anders. Er is een nieuwe balans nodig en daar mag iedereen zijn weg in vinden. Hoe willen we ons leven inrichten nu onze dierbare er niet meer is?
- Speciaal plekje Iemand die belangrijk voor ons is willen we niet vergeten. Dit kan door de dierbare een speciaal plekje te geven in ons leven. Dit plekje is voor iedereen anders. Misschien door een ritueel zoals een herinneringen boek maken of een afscheidsbrief schrijven. Of door een symbool voor de dierbare zoals een sieraad, een steen of een spreuk. We nemen hem of haar mee in ons leven op onze eigen speciale manier.
Vastgelopen
Rouwen is niet makkelijk. Het komt dan ook vaak voor dat mensen vastlopen in een rouwproces. Misschien door ontkennen dat iemand dood is. Ontkennen houdt in dat we doen alsof de persoon er nog is. Bijvoorbeeld door nog elke avond welterusten te zeggen in de deuropening van de lege kamer. Het kan ook zijn dat we de pijn niet willen voelen. Bijvoorbeeld door afleiding zoeken in hard werken. Door vermijden van emoties komt het rouwproces niet op gang. We blijven hierdoor intense emoties voelen van missen of we voelen helemaal niets. Soms direct na het overlijden en soms ook veel later.
Therapie
Het kan helpen om het verlies in therapie te bespreken. De therapeut is behandelaar én mens. Hij of zij kent de intense emoties van het rouwproces. Emoties delen en pijn voelen helpen bij het verwerken van het verlies. Therapie helpt om het rouwproces op gang te brengen. De dierbare krijgt dan het speciale plekje in ons leven, wat hij of zij verdient.