Emotieregulatie is het voelen, herkennen en omgaan met emoties. Bij problemen is de regulatiefunctie van de hersenen overbelast. Hierdoor ben je gevoelig voor emoties en herstel je minder snel van stress en spanning. Emoties overspoelen je waardoor er geen ruimte is voor het ontwikkelen van vaardigheden die je kunnen helpen bij het reguleren van emoties.
Je voelt je boos, verdrietig, bang of alles door elkaar. Je reageert emotioneel op je omgeving of je trekt je terug omdat de emoties je te veel worden. Je voelt je snel ontregelt en ervaart klachten die je in je dagelijkse leven hinderen. Je hebt last van angsten, stemmingsklachten of woedeaanvallen. Je vraagt je af hoe het komt dat emoties je overspoelen en je je zo moe voelt.
De jonge Jonathan kan soms heel erg boos worden. Hij gaat dan schreeuwen en soms ook schelden en hij gooit met zijn spullen door de kamer. Zijn ouders weten niet goed hoe ze hem weer rustig kunnen krijgen, dat duurt dan een tijdje. Vaak zien zij het ook niet aankomen wanneer Jonathan zo boos wordt en ze willen graag weten wat er in zijn hoofd omgaat.
Behandeling voor emotieregulatie bestaat uit psycho-educatie gericht op de functie van emoties en gevoelsinterventies gericht op het voelen van en omgaan met emoties. Cognitieve gedragstherapie, schematherapie en psychomotorische therapie zijn behandelingen die je hierbij kunnen helpen.