Therapie en behandeling
Angst of angststoornis

Zorgaanbod

Angst is een emotie die het lichaam klaar maakt om te vluchten, vechten of bevriezen. Dat is heel nuttig in bedreigende en gevaarlijke situaties zoals een brand, ongeluk of aanval. Als je last hebt van angstklachten maakt jouw lichaam zich ook klaar wanneer dat niet nodig is. Er zijn verschillende angstklachten waar je last van kunt hebben zoals een specifieke fobie, gegeneraliseerde angst, sociale angst, agorafobie of selectief mutisme. Je vraagt je af waarom je iets niet durft of waarom je je zoveel zorgen maakt.

Paniek is een reactie van het lichaam op een situatie die angst oproept. Als je last hebt van paniekklachten maakt jouw lichaam zich ook klaar om te vluchten wanneer dat niet nodig is. Je vraagt je af wat er mis is met je lichaam en je wilt zo snel mogelijk weg.

Waar herken je angst en paniek aan?

Bij een gegeneraliseerde angststoornis of een paniekstoornis heb je last van lichamelijke sensaties in situaties waar ze niet nodig zijn. Bij het zien van een spin of hond, iets moeten zeggen tegen een vreemde, in een winkel of op een plein of bij de gedachte aan de toekomst wordt je overvallen door zweten, snel ademen of trillen. Je maakt je zorgen over hoe het verder moet en gaat situaties uit de weg die angst oproepen. Het kan zelfs zo zijn dat je denkt dat je een hartaanval krijgt, flauw valt of raar wordt. Je voelt geen controle over je lichaam en je wilt weg uit die situatie.

Praktijksituatie

Lieve heeft last van straatvrees, dat heeft ze opgezocht op internet. Ze komt bijna de deur niet uit en krijgt al hartkloppingen bij de gedachte aan lopen over straat of door een supermarkt. Wanneer het begonnen is weet ze niet meer, maar ze heeft de hele dag angstige gedachtes over dat ze kan flauwvallen als ze ergens naar toe gaat en wat gebeurt er dan?

Therapie of behandeling bij angstklachten en angststoornissen

Angstklachten blijven bestaan door het ontwijken van situaties waar in je angst voelde. Het is dan ook van belang om de vicieuze cirkel te doorbreken zodat je weer leert vertrouwen op jezelf in spannende situaties. Angstgevoelens kunnen ontstaan na een heftige gebeurtenis.

Wat zijn de symptomen van een dwangstoornis?

Je hebt last van gedachten die je eigenlijk niet wilt hebben. Hierdoor voel je onrust, spanning, angst en je voelt je opgejaagd. Je moet van jezelf bepaalde handelingen doen die veel tijd kosten. Denk maar is aan handen wassen, tellen of heel vaak dingen willen controleren. Je gedachten en de handelingen hebben zoveel invloed op je, dat je niet meer kunt genieten van dagelijkse activiteiten. Je vraagt je af waarom je dit doet en je bent bang dat er iets erg gebeurt als je er mee stopt.

Praktijksituatie

Gerrit is in zijn hoofd altijd aan het tellen. Bij alles wat hij doet moet dat in een even aantal keren gebeuren. Als hij dat niet doet, wordt hij zeer onrustig en heeft hij het gevoel dat alles mis zal gaan. Het kost hem zeer veel tijd om alle handelingen steeds te moeten doen, maar stoppen lukt niet.

Angst- en dwangklachten effectief aanpakken

Als je jezelf in een van deze dwangklachten herkent en de impact die deze op je leven hebben, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Bij DOPPA zorg begrijpen we de problemen die zich voordoen als gevolg van angst- en dwangstoornissen en bieden we gespecialiseerde therapieën die afgestemd zijn op jouw situatie. Onze aanpak met cognitieve gedragstherapie, inclusief exposure en responspreventie, heeft al velen geholpen om hun dwanggedachten en -handelingen te verminderen en weer controle over hun leven te krijgen.

Wat kan er worden gedaan aan angstklachten en dwangstoornissen?

De behandeling van een angststoornis kan bestaan uit een combinatie van therapievormen. Hieronder staan enkele behandelmethoden die worden ingezet:

  1. Cognitieve gedragstherapie: Dit is een vorm van therapie die zich richt op het veranderen van het negatieve denken en gedrag die de angsten aanwakkeren of in stand houden.
  2. EMDR: Dit is een behandeling van trauma gerelateerde stoornissen voor het verwerken van emotionele herinneringen.
  3. Vaardigheidstraining: Wij bieden gerichte trainingen aan ter behandeling van angsten.

Paniekklachten blijven bestaan door het ontwijken van situaties waarin je paniek voelde. Het is dan ook van belang om de vicieuze cirkel te doorbreken zodat je weer leert vertrouwen op je lichaam.

Angst kan een belemmering vormen in jouw dagelijks leven, en bij DOPPA zorg begrijpen we dat. Onze benadering is cliëntgericht en wij werken samen met jou om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat aansluit bij jouw unieke behoeften. Onze flexibele en toegankelijke zorg zorgt ervoor dat je de ondersteuning krijgt die jij nodig hebt op een manier die voor jou werkt.

Of je nu kampt met een specifieke fobie, sociale angst, paniekstoornis of algemene angstgevoelens, bij DOPPA zorg vind je een veilige en ondersteunende omgeving om aan jouw herstel te werken. Onze experts gebruiken bewezen methoden om je te helpen jouw angsten te begrijpen en te overwinnen, zodat je weer vol vertrouwen in het leven kunt staan.

Bel mij terug

×