Weer grip dankzij ADHD & ADD therapie of behandeling

Aanmelden

Wat is AD(H)D? De afkorting staat voor Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder; een hele mond vol. Eigenlijk betekent het dat je een ‘storing’ in je hoofd hebt; een storing waardoor je de aandacht moeilijk ergens bij kunt houden én waardoor je eventueel heel druk wordt. Als je geen – goede – AD(H)D behandeling of medicatie krijgt, blijft die storing vaak bestaan. Met DOPPA zorg als therapeut ben je gelukkig in goede handen. Met de juiste ADD en ADHD therapie (voor volwassenen en kinderen) helpen wij je om er meer grip op te krijgen.

Verschil & symptomen van ADHD en ADD

Bij ADHD en ADD merk je vaak dat je hoofd vol zit. Je ziet en hoort van alles, hebt veel gedachten en bent steeds afgeleid. Bij ADD word je daarbij al gauw dromerig en rustig; er komt niets uit je handen.

De H bij ADHD staat voor het drukke, hyperactieve gedrag. Je wilt het liefst van alles tegelijk doen. Daardoor krijg je veel dingen niet af, want dan heb jij allang weer iets anders gezien dat je gaat doen. Anderen noemen je daarom druk, onrustig of van ‘de hak op de tak’. Meestal doe je eerst iets en dan pas denk je erover na. Logisch dat je dan de nodige fouten maakt en van alles vergeet.

Oorzaken van ADHD en ADD

Deze stoornis heet officieel een neurobiolo­gische ontwikkelingsstoornis. Dat klinkt moeilijk; we leggen het even wat makkelijker uit. De neurobiologie gaat over hoe ons lijf wordt aangestuurd vanuit ons hoofd. En een ontwikkelingsstoornis ontstaat als je als kind in je hoofd een ‘storing’ kreeg bij het opgroeien. Combineer je die twee dingen? Dan betekent dat in dit geval dat je hersengebieden minder goed informatie met elkaar uitwisselen.

Let op: aandachtsproblemen kunnen ook komen van storing in sensorische informatieverwerking.

 

 

Hier gaat het in je hoofd mis als je ADD of ADHD hebt

Stel je voor dat je verschillende hersengebieden kunnen praten. Je bent bijvoorbeeld iets aan het doen en één hersengebied ziet ineens iets anders. Dit gebied zegt: há, leuk, iets anders! Bij de meeste mensen zegt het stemmetje van een ander hersengebied dan: hoho, eerst dit afmaken. Bij mensen met ADHD of ADD ontbreekt dat stemmetje vaker. Of het lukt dan moeilijker om ernaar te luisteren. Dat is voor een keertje meestal niet zo erg, maar bij deze stoornis gebeurt dit dus de hele dag door.

Dit is wat je in de praktijk mist de behandeling van ADHD

Dochter Sara komt thuis en haar tas staat nog open. Terwijl ze de tas neerlegt, valt er van alles uit. Vader Jos vraagt of ze onderweg niet iets verloren is. Sara antwoordt: “Weet ik niet, misschien wel. Ik weet eigenlijk niet meer wat erin zat. Zou ik iets verloren zijn? Vast niet. Maar ik ga naar boven, hoor. Oh, nee

 toch niet, Sam komt zo spelen; of was dat morgen? En ik weet eigenlijk ook niet meer hoe laat dat is. Nou, doei, pa!” Sara loopt met haar ja s nog aan de woonkamer in en rent meteen daarna zó de trap op.

ADD en ADHD therapie & behandelingen

Hulp met ADHD therapie of behandeling?

De behandeling van ADHD en ADD bestaat meestal uit psycho-educatie aangevuld met medicatie en/of cognitieve gedragstherapie. De keuzes hierin hangen af van leeftijd, de ernst van de problematiek en in hoeverre er sprake is van gedragsproblemen. Ouders worden altijd betrokken bij de behandeling bij ADHD bij kinderen. Voor volwassenen met ADHD of ADD kan de behandeling ook worden toegepast.

Neem contact met ons om psychische klachten AD(H)D op te lossen. Onze psychologen helpen graag verder met coaching om goed met deze problemen om te gaan.

Bel mij terug

×