Wat is schematherapie?

Veelgestelde vragen

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op hardnekkige patronen in voelen, denken en doen. Schematherapie gaat er vanuit dat deze patronen een oorsprong kennen in jouw leergeschiedenis waardoor ze zich blijven herhalen. Deze patronen worden schema`s genoemd. Door steeds dezelfde gevoelens, gedachten en gedragspatronen, veranderd er niet iets wat jou verder kan helpen. Schematherapie helpt om zicht te krijgen op deze patronen en deze te doorbreken.

Wanneer wordt schematherapie toegepast?

Schematherapie wordt ingezet wanneer je last hebt van automatische gedragspatronen in situaties die je triggeren. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat jij meer doet voor anderen dan anderen voor jou. Het kan zijn dat je het gevoel hebt tekort te komen of afgewezen te worden. Op dit gevoel reageer je met manieren die voor jou vertrouwd voelen zoals je terug trekken of hard werken. Deze manieren worden modi genoemd.

Hoe gaat schematherapie in zijn werk?

Bij schematherapie wordt eerst samen met jou gekeken welke schema`s en modi een rol spelen in jouw leven waardoor je er last van bent gaan krijgen. Daarna doe je samen met je therapeut cognitieve en ervaringsgerichte oefeningen gericht op je voelen, denken en doen waardoor je nieuwe ervaringen opdoet. Deze nieuwe ervaringen zorgen er voor dat je patronen doorbroken worden en er ruimte komt voor een nieuw gevoel en nieuw gedrag waarmee je goed voor jezelf leert zorgen.

Schematherapie wordt vaak ingezet bij hardnekkige en steeds terugkerende gedrags- en gewoontepatronen. Bijvoorbeeld bij recidiverende depressie of persoonlijkheidsproblematiek. Het is een diepgaande behandeling waarbij je jezelf echt leert doorgronden en je klachten blijvend kan verbeteren.

Bel mij terug

×