Kristel maakt Floris, van 9 jaar, wakker om naar school te gaan. Zijn zusjes zijn al beneden en Floris blijft in zijn kamer. Kristel hoort Floris huilen en gaat even kijken. Snikkend en met dikke tranen over zijn wangen zegt Floris: “ik wil niet naar school mama, ik wil bij oma logeren”. Kristel omhelst Floris. Haar moeder is 13 maanden geleden overleden. Floris wil niet geloven dat ze dood is. Hij wil naar haar huis en mist haar intens. Kristel maakt zich zorgen over het blijvende verdriet van Floris.
Bij DOPPA zorg snappen we de zorgen van Kristel. Floris mist zijn oma zo erg, dat het hem niet lukt om verder te gaan. Hij wil niet naar school en blijft vragen om een weekend logeren bij oma. Het verdriet lijkt maar niet minder te worden.
Alle mensen die een verlies mee maken, ervaren normale rouwreacties in de eerste periode na het verlies. In deze periode zijn er gevoelens van ongeloof, verdoving, intens verlangen en missen. Het is moeilijk om het verlies te aanvaarden en door te gaan met het gewone leven. Als de rouwreacties niet minder worden, een jaar na het verlies, is er sprake van complexe rouw. Dit is zichtbaar als een kind verstandelijk wel weet dat de persoon dood is maar niet tot zich laat doordringen dat hij of zij nooit meer terug komt.
Kinderen die last hebben van blijvende rouwreacties, functioneren niet meer in hun dagelijkse leven. Ze willen niet meer naar school, spelen met vriendjes, huiswerk maken lukt niet of ze zijn continu boos en verdrietig. Hierdoor kunnen kinderen vastlopen in hun ontwikkeling. Het is voor deze kinderen belangrijk om een manier te vinden om door te gaan met het leven.
Behandeling kan helpen om het verlies en de pijn die daarbij hoort onder ogen te zien, weer vertrouwen te krijgen en verder te gaan. Bij DOPPA zorg doen we dat met EMDR of cognitieve gedragstherapie, waarbij we praten over de gevoelens en gedachten van het kind rondom het verlies. Hierdoor kan het verwerkingsproces en daarmee de ontwikkeling van het kind verder op gang komen.
Klik op onderstaande button als je vragen hebt over complexe rouw of over een aanmelding. Onze psychologen en orthopedagogen denken graag met je mee.