Filmtips

Inside Out

De nieuwste Pixarfilm Inside Out (Binnenstebuiten) gaat over depressie bij kinderen. Nou lijkt dat misschien een beetje een zwaar onderwerp voor een filmstudio die meestal films maakt over levend speelgoed, insecten, monsters, vissen en pratende auto’s. De regisseur kwam op het idee toen hij het gedrag van zijn dochter zag veranderen. Hij vroeg zich af wat er allemaal in haar hoofd omging. Met deze film probeert hij het taboe op dit onderwerp te doorbreken. Depressie bij kinderen komt namelijk vaker voor dan je denkt.

En dat is nou precies wat Inside Out probeert te verbeelden. De film gaat over de 11-jarige Riley, die na een verhuizing depressief wordt. De kijker ziet de emoties in het hoofd van het meisje, waarbij droevige gevoelens steeds vaker de overhand krijgen. Alle emoties zijn te zien als een poppetje. Zo zijn er bijvoorbeeld de personages ‘vreugde’, ‘boosheid’ en ‘verdriet’. Maar Inside Out is vooral gewoon een hele leuke film voor jong en oud. Ab Zagt van het AD zag de film al op het filmfestival in Cannes: “Het is één van de beste films die Pixar gemaakt heeft. Het is geen lichte kost, maar de film is heel geestig gemaakt. De film is heel leerzaam, maar het blijft natuurlijk wel honderd procent entertainment.”

Inside Out draait nu in de bioscoop.

De regels van Matthijs

De regels van Matthijs is een documentaire van Marc Schmidt over zijn jeugdvriend Matthijs. Matthijs is een heel bijzondere, intrigerende man en heeft onder andere het syndroom van asperger. In de documentaire zien we zijn strijd om orde te scheppen in de chaos die de wereld voor hem is. We zijn getuige van de verbouwing van zijn huis. De plannen voor wat het moet worden zitten in zijn hoofd. Zijn verbouwing brengt hem meer en meer in conflict met de woningbouwvereniging die, naar Matthijs’ idee, zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Dit leidt tot heftige aanvaringen met vertegenwoordigers van de woningbouwvereniging maar ook met mensen die hem proberen te helpen. Matthijs werkt zichzelf steeds meer in de nesten.

Ook geeft de documentaire inzicht in de unieke denkwijze van Matthijs, de unieke werking van zijn brein en hoe hij de verschillen tussen zijn wereld en die van neurotypicals ervaart. Zijn manier om kalenderdagen aan te geven is middels het 36-tallig stelsel, analoog aan de binaire, octale en hexadecimale stelsels. Spoiler alert: dit is geen vrolijke documentaire. Wel is het een intrigerend verhaal over een unieke man, dat prachtig verbeeld is. Een must-see voor mensen die vanuit professionele of persoonlijke interesse geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

De regels van Matthijs is terug te zien via www.npo.nl.

Infinitely Polar Bear

Cam Stuart is een kleurrijke man met een manische depressie. In dit mooie en indringende portret zien we hem een hopeloos gevecht met zichzelf voeren. Zijn vrouw en twee dochters kijken machteloos toe. Cameron beleeft niets met mate: alles is ‘te’. Dat is zwaar voor zijn gezin, iets wat Cameron maar al te goed beseft.

Om zijn vrouw Maggie te laten afstuderen in New York, krijgt Cameron de volledige zorg van zijn dochters op zich. Dat lijkt misschien niet heel verstandig, maar het stabiele gezinsleven houdt hem met beide benen op de grond. De kijker wordt meegevoerd op een emotionele achtbaan van schuldgevoel, extase, machteloosheid, liefde, verdriet, schaamte en gezinsgeluk. De boodschap van de film is: veroordeel mensen niet. Niemand kiest een psychische stoornis. En een diagnose sluit niet uit dat je een prachtig mens kan zijn met oneindig veel liefde voor je familie.

Infinitely Polar Bear draait nu in de bioscoop.

Bel mij terug

×