Een verwijzing van de huisarts betekent niet automatisch een toelating bij DOPPA zorg. Wij bekijken per aanmelding zorgvuldig of de betreffende cliënt en diens hulpvraag passen bij onze expertise. Middels een screening op basis van de aanmelding en verwijzing bepalen wij welke cliënten bij ons in behandeling kunnen worden genomen. Een kort telefonisch contact kan daar onderdeel van zijn.
Vanaf 18 jaar wordt iedereen gezien als volwassene, maar het menselijk brein ontwikkelt zich nog door tot een jaar of 25. Dat betekent dat tot die tijd de nodige steun, sturing en inspiratie van ouders, leerkrachten en anderen belangrijk is en zelfs noodzakelijk. De ontwikkeling van het brein is niet alleen genetisch bepaald, maar hangt ook af van de sociale omgeving, levenservaringen en persoonlijkheid.
Patrick studeert aan de Hogeschool en is dit jaar begonnen aan zijn derde studie. Bij de vorige studies ging het niet goed en daarom heeft hij nu een hele andere richting gekozen. Patrick twijfel nu continu of hij wel de juiste keuze heeft gemaakt en hij ervaart veel stress omdat hij bang is het jaar niet te gaan halen. Wat moet hij dan? Zijn vrienden zijn belangrijk voor Patrick, maar hij merkt dat hij als enige vrijgezel in de vriendengroep een beetje buiten de boot valt. Patrick voelt zich eenzaam en durft ook niet zo goed initiatief te nemen. Hij voelt zich somber en lusteloos en als het kon zou hij elke dag op bed blijven liggen. Hij beseft dat hij hulp nodig heeft om weer iets van een toekomstperspectief te kunnen zien en hij maakt daarom een afspraak met de huisarts voor een verwijzing.
Abdullah komt uit een Islamitisch gezin, waar hij naar eigen zeggen streng is opgevoed. Als nakomeling met 7 broers en zussen heeft hij altijd het gevoel gehad te moeten opboksen tegen het ideaalbeeld van zijn familie. Maar Abdullah wil eigenlijk hele andere dingen doen met zijn leven en hij voelt zich onder druk gezet. Af en toe vraagt hij zich af of hij nog wel wil leven, maar hij heeft geen concrete plannen. Een lichtpuntje in zijn leven is een oom van Abdullah waar hij steun aan heeft. Abdullah zou meer zichzelf willen zijn, maar hij wil ook loyaal zijn aan zijn familie. Hij weet niet hoe hij uit deze spagaat moet zien te komen. Hij vraagt zich af of een psycholoog hem hierbij zou kunnen helpen en gaat zoeken op internet naar een praktijk in zijn woonplaats.
Marianne is een jonge vrouw die nog bij haar ouders woont. De relatie met haar ouders is zeer hecht en haar ouders doen veel voor haar. Misschien wel teveel, want Marianne heeft het idee dat ze niet weet hoe ze voor zichzelf zou moeten zorgen. Ook heeft Marianne regelmatig ruzie met haar jongere zus. Haar zus doet gemeen en kleineert haar. Marianne vindt het lastig om voor zichzelf op te komen en meestal trekt ze zich terug op haar kamer. Marianne zou graag assertiever willen worden en willen leren om goed voor zichzelf te zorgen. Haar ouders denken dat het een goed idee is als ze in therapie gaat en Marianne heeft beloofd om een afspraak te gaan maken voor een intakegesprek.