Autisme bij kinderen
Wat is autisme bij kinderen?
Autisme, ook wel autismespectrumstoornis (ASS) genoemd, is een neuroontwikkelingsstoornis en dat zorg voor beperkingen in sociale interactie, communicatie en gedrag. Het kan variëren van milde tot ernstige klachten en kan zich op verschillende manieren invloed hebben bij kinderen. Sommige kinderen met autisme hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van sociale cues, terwijl andere kinderen een voorkeur hebben voor routine en weerstand hebben tegen verandering. Diagnose wordt gebaseerd op observatie en evaluatie van het kind gedaan door een team van psychologen en therapeuten. Behandelingen kan met behulp van gedragstherapie.
Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind met autisme uniek is en dat wat werkt voor één kind niet noodzakelijk werkt voor een ander kind. Ouders kunnen proberen verschillende benaderingen uit te proberen en aan te passen aan wat het beste werkt voor hun kind.
Therapeutische interventies zoals gedragstherapie, communicatie- en taaltherapie, en sociale vaardigheidstrainingen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de sociale en communicatievaardigheden van het kind. Ouders kunnen ook overwegen om deel te nemen aan ouderondersteuningsgroepen, waar ze met andere ouders kunnen praten die in dezelfde situatie zitten.
Prikkelverwerking
“..en toen rende ik naar de glijbaan en ik sprong er op en ik gleed naar beneden en ik viel in het zand en..” Luuk zit aan tafel met zijn moeder en blijft maar vertellen. Onrustig en in snel tempo. Voor hem staat zijn bord met soep. Tijdens het vertellen valt de soep uit zijn mond, de lepel in zijn bord en schuift zijn stoel heen en weer door het zwaaien van zijn benen.
Alle kinderen zijn weleens onrustig of enthousiast. Sommige kinderen zijn snel en vaak onrustig. Het kan zijn dat deze kinderen moeite hebben met het verwerken van allerlei prikkels. Prikkels zijn overal. Alles wat je hoort, ziet, voelt, proeft en denkt is informatie wat de hersenen moeten verwerken. .
Ontstaan van klachten
Kinderen die daar gevoelig voor zijn ontwikkelen klachten. Bij een teveel aan prikkels zijn kinderen actief, onrustig, bewegelijk en druk. Het kind is overprikkeld en de hersenen kunnen de hoeveelheid informatie niet verwerken. Bij een tekort aan prikkels zijn kinderen moe, passief en sloom. Het kind is onderprikkeld en er zijn prikkels nodig om de hersenen te activeren.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de website van 7Zintuigen. Hier vind je workshops en online hulpmiddelen voor opvoeders van prikkelgevoelige kinderen. Problemen in de prikkelverwerking komen vaak voor bij kinderen met autisme en ADHD. Bij DOPPA zorg doen we onderzoek naar de prikkelverwerking en werken we nauw samen met ergotherapeuten.
Klik hier als je een afspraak wilt maken bij DOPPA zorg.